Noutăți

Au fost desemnaţi câştigătorii Galei UNITEM

Personalităţile remarcabile din teatru, dar şi cele mai bune spectacole de teatru care pe parcursul anului 2018 au adus un plus de valoare artei moldoveneşti, au fost premiate în cadrul unei ceremonii festive a Galei premiilor UNITEM, ediţia a XVIII-a, organizate luni, 25 martie.

Astfel, cel mai bun spectacol dramatic a fost numit „Vicontele”, jucat la Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă”, iar premiul pentru cel mai valoros debut l-a luat Elena Frunze-Hatman, pentru rolul Anei Frank din spectacolul „Jurnalul Anei Frank” jucat la Teatrul „A. Mateevici”, iar actriţa şi prezentatoarea TVR MOLDOVA, Dana Ciobanu, a primit premiu pentru cel mai bun rol secundar femininîn spectacolul „Gardenia”, jucat la Teatrul „Geneza Art”.

Cel mai bun rol feminin l-a avut Daniela Burlaca în spectacolul „Gardenia”, jucat la Teatrul „Geneza Art”, iar premiul pentru cel mai bun rol masculin i-a revenit lui Alexandru Şişchin, pentru rolul din spectacolul „Цирюльник из провинции”, de la Teatrul Dramatic pentru Tineret „S Uliţî Roz”. Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin a mers la Dana Ciobanu de la Teatrul „Geneza Art”, iar premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin l-a ridicat Petru Hadârcă, actor la Teatrul Naţional „M. Eminescu”. Cele mai bune roluri în teatrul de păpuşi le-au avut Nina Lefter şi Natalia Brăguţă, ambele actriţe fiind de la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”.

Premiul special al juriului a fost înmânat pentru spectacolul „Retro” de Alexandru Galin, jucat pe scena Teatrului Naţional „V. Alecsandri” din Bălţi. Totodată, premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală i-a fost decernat lui Alexiei VIisarion de la Teatrul Naţional „M. Eminescu”. Premiul „Omul din culise” a fost ridicat de Valeriu Racinschi de la Teatrul „Luceafărul”, iar pentru cea mai bună creaţie în teatrul liric a fost premiată Mariana Bulicanu de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”.

Cel mai bun spectacol al Teatrului de păpuşi a fost desemnat spectacolul „Prinţesa vrăjită” jucată la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”. Pentru Cea mai bună coregrafie şi expresie corporală a fost premiat spectacolul „Свидание с жизнью”, Teatrul de Dramă şi Comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol. La categoria Cea mai bună creaţie teatrală la radio şi tv a fost desemnat câştigător Spectacolul „Ion Creangă. Povestea unor amintiri”. Cel mai bun spectacol pentru copii a fost numit spectacolul „Frumoasa adormită” de la Teatrul Dramatic pentru Tineret „S Uliţî Roz”.

Ecaterina Slimova a fost premiată pentru cele mai bune costume teatrale în spectacolul „Hamlet (cursa de şoareci)” jucat pe scena Teatrului Naţional Satiricus „I.L. Caragiale”. Premiul pentru ce mai bună scenografie a fost ridicat de Irina Gurin de la Teatrul Naţional „M. Eminescu”, iar pentru cea mai bună creaţie muzicală a fost premiat Oleg Herescu de la Teatrul de Dramă şi Comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol.

Premiile preşedintelui UNITEM au mers către Liubovi Roşina, pentru management artistic şi către Vitalia Grigoriu, maestru în artă la Teatrul Republican „Luceafărul”. Pentru actorie distincţia a fost ridicată de Olga Anghelici şi Elena Frunze-Hatman. Pentru regie, de premiu s-a învrednicit Alexandru Crâlov de la Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale”, actorul şi regizorului Cătălin Lungu, Teatrul municipal de păpuşi „Guguţă” şi Eugeniu Matcovschi de la Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale”.

Premiul „Nelly Cameneva” a fost decernat Teatrului dramatic rus de stat „A. P.Cehov” pentru spectacolul „O noapte cu Don Juan”. Slavean Vlad de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălţi a luat premiul „Alexandru Fetco” pentru cel mai bun manager. Premiul pentru critică „Leonid Cemortan” i-a revenit lui Ion Diviza, de la Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale”.

Tatianei Dicusar de la Teatrul dramatic de stat „Nadejda Aroneţkaia” i-a fost acordat premiul „Nadejda Aroneţkaia”, iar Premiul „Petru Baracci” i-a revenit lui Vitalie Ţapeş, maestru în artă. De Premiul „Pavel Proca”, s-a învrednicit actorul Boris Bechet, Premiul „Constantin Constantinov”, i-a fost înmânat Eufrosiniei Capmari, artistă a poporului, iar Premiul „Ion Sandri Şcurea”, a mers către actorul Iurie Suveică.

Premiul „Anatol Pânzaru” i-a fost decernat artistului emerit, Vitalie Jacota. Premiul „Valeriu Cupcea” i-a fost înmânat Ludmilei Gheorghiţă, actriţă la Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale”. Oleg Merioară, actor la Teatrul „Bogdan – Petriceicu Haşdeu” din Cahul a ridicat Premiul „Victor Ciutac”, iar Premiul „Titus Jucov” a mers la regizoarea Dana Strungaru.

Maestrului în artă, Mihai Timofti, i-a fost decernat Premiul „Eugeniu Ureche”. Premiul „Veniamin Apostol” i-a revenit lui Alexandru Grecu de la Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale”, iar cu Premiul „Eugenia Tudoraşcu”, a fost premiat Spectacolul „Мамаша Кураж и ее дети”, jucat pe scena Teatrului Dramatic pentru Tineret „S Uliţî Roz”.

Pentru întreaga activitate în teatru au fost premiaţi poetul şi dramaturgul Andrei Strâmbeanu, Vladimir Zavaleonâi şi actorul Nicolae Darie. Premiul de excelenţă i-a fost înmânat lui Viorel Cornescu, artist emerit şi actorului şi regizorului, Nicolae Poghirc.

http://tvrmoldova.md/cultura/au-fost-desemnati-castigatorii-galei-unitem-actrita-si-prezentatoarea-tvr-moldova-dana-ciobanu-a-primit-premiu-pentru-cel-mai-bun-rol-secundar-feminin/

Did you like this? Share it!

0 comments on “Au fost desemnaţi câştigătorii Galei UNITEM

Comments are closed.