Cele mai frumoase lucruri se nasc în familie, iar o dovadă în acest sens este Teatrul Studio „Geneza Art”. Este vorba de familia Burlaca și Gologan, din Chișinău, care, acum trei ani, au decis să-l fondeze.
Ideea Teatrului Studio „Geneza Art” a apărut odată cu spectacolul „Floare albastră”, care a fost spectacolul pentru programul de master al Danielei Burlaca. „Având un asemenea spectacol, ne-am gândit că nu trebuie să ne oprim aici”, povestește ea. Prin „noi”, ea se referă, în primul rând, la familia ei. „Ei sunt cei care mă ajută cel mai mult. Împreună cu familia depunem trup și suflet, aici, zi de zi, și cred că dacă nu ar fi această unitate familială, ca și mulți alții, nu am rezista pe piața noastră”, explică Daniela.
Teatrul a intrat deja în Nomenclatorul teatrelor din R. Moldova, dar nu deține titlul „de stat”, deși au în repertoriu opt spectacole. „Cred că acum s-ar putea să înaintăm cererea pentru acest titlu, chiar dacă nu avem un sediu. Dar asta înseamnă un teatru independent”, explică Daniela. Respectiv, colectivul „Geneza Art” închiriază spațiul pentru joc, tot ce realizează o fac cu forțe proprii, cu sau fără sponsori, iar, cel mai important, potrivit lor, este că nu depind de doleanțele altora și nu li se impune nimic. „Noi facem ceea ce considerăm noi că este corect cu cine, când și cum vrem”, afirmă Daniela.
„Avem un public al nostru”
„La început a fost mai greu pentru că lumea nu știa la cine vine. Cu timpul, însă, publicul a început să se contureze”, spune Alexandru Burlaca, directorul teatrului, care se ocupă și de promovarea acestuia. Soții afirmă că acum e un pic mai simplu, după ce și-au pus cele patru roți, iar după ce au avut șase nominalizări la gala UNITEM se simt mai în forță. „Important e să nu te dai bătut, având în vedere mijloacele de existență a țării noastre”, spune Daniela.
Astfel, colectivul de fondatori consideră că este timpul să facă câteva schimbări în teatru. Mai mult, Daniela a promis că în anul 2014 va veni cu surprize, printre care și un spectacol dedicat lui Matcovschi, la care se lucrează deja.
Ceea ce bucură cel mai mult familia Burlaca este faptul că, deși sunt în a patra stagiune, despre teatru se știe, au și o pagină online și au un repertoriu vast.
Publicul teatrului este divers, însă majoritari sunt tinerii. Mai mult, sunt spectatori care revin de cinci-șase ori pentru a revedea spectacolul. „Ne mișcăm înainte. Ne-am format un spectator al nostru”, se bucură Daniela.
Clasicism versus modernism
Trupa de artiști este formată din actori care joacă și pe scenele teatrelor „M. Eminescu”, „Ginta Latină”, „Eugen Ionesco”. Fiind un teatru studio, chiar și studenții de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice sunt invitați să joace pe scenă. Este vorba de studenții Danielei, cărora le-a predat cursul „Arta vorbirii”. „Scopul nostru este de a promova spiritul tineresc, aici, toți odată. Să experimentăm jucând, să facem cum ne dictează sufletul, temperamentul și profesionalismul meseriei”, spune actrița.
Totuși cea mai neobișnuită prezență în trupă o are cuplul Burlaca-Gologan. Soț și soție – acasă, colegi – pe scenă. „Este groaznic și în același timp este ceva extraordinar, pentru că în lume încrederea se obține cu foarte mult efort și trebuie să fii un norocos ca să ai parte de ea. În cazul nostru, ea este și noi reușim să creăm o lume a noastră în limitele căreia noi încercăm să atingem scopurile pe care ni le-am propus”, spune Iurie Gologan.
Chiar dacă trupei îi este aproape de suflet teatrul contemporan, la „Geneza Art” se mizează pe valorile clasice. „Noi pornim de la rădăcini și absolut tot ce se montează are la bază autori distinși, nume selecte și o dramaturgie deosebită”, afirmă Daniela.
Astfel, dacă prima piesă cu care s-a lansat „Geneza Art” a fost despre povestea de dragoste dintre Eminescu și Micle, atunci unul dintre spectacolele regizate de Daniela s-a evidențiat prin felul contemporan de reprezentare a unei istorii. „Reacția publicului a fost diferită, dar pozitivă, pentru că printr-un asemenea spectacol noi am făcut un pas mai provocator. Avem deja o manieră, o stilistică de a juca aici, care se menține de la un spectacol la altul și care ne reprezintă”, explică aceasta.
Ultimul spectacol marca „Geneza Art” este „Iată femeia pe care o iubesc”, de Camil Petrescu, în regia Danielei Burlaca. „Acesta a fost susținut cu diverse păreri, ceea ce înseamnă că a trezit multe întrebări. Am lucrat multe nopți la acest spectacol”, povestește regizoarea. Artiștii care joacă în piesă sunt Iurie Gologan, Nicu Țurcanu, Dana Ciobanu, Irena Boclincă, Viorel Cozma, Angela Cărăuș, Sergiu Chiriac și chiar un tânăr student, Iulian Bubuioc.
Un articol de: Ana Gherciu
https://www.timpul.md/articol/teatrul-studio-geneza-art-un-teatru-care-a-luat-natere-in-familie-52674.html?fbclid=IwAR3F-qRSkpl_BUucfkduVwXAA_K1LtARDOGtwWG5SxQeVwYO0Vq9dmB9U40
0 comments on “Teatrul Studio „Geneza Art”, un teatru care a luat naștere în familie”